Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΜΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2014 λαμβάνω την ευκαιρία να ευχηθώ στη νέα Δημοτική Αρχή από καρδιάς καλή επιτυχία στο πραγματικά πολύ δύσκολο έργο που έχει να υλοποιήσει αναλαμβάνοντας τα ινία από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και να εκφράσω μερικές προσωπικές μου απόψεις.
Η αλήθεια είναι ότι οι σκέψεις που κάνω αλλάζουν συνεχώς και εξαρτώνται από το περιβάλλον, τον τόπο και τις εικόνες που κοιτώ κάθε φορά που περπατάω. Από μικρό παιδί θυμάμαι τη Μηχανιώνα, την Περαία, το Μπαξέ, την Αγία Τριάδα, την Επανομή, την Κερασιά, το Αγγελοχώρι, αφού η καταγωγή της μητέρας μου είναι από τη Μηχανιώνα . Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα?
Η δόμηση κυρίως της κάτω Περαίας χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, ασφαλτοστρώσεις εδώ και κει και οι περισσότερες κακής ποιότητας εργασίας και υλικών εξ ου λακκούβες κλπ, η ιχθυόσκαλά χωρίς τη λήψη μέτρων για την προστασία της πλαζ της Μηχανιώνας, η υδροδότηση των χωριών και κυρίως της Επανομής χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις, κεραίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς μελέτες για την τοποθέτησή τους, πάρκα που μια εμφανίζονται και μια εξαφανίζονται ανάλογα με την Άρχουσα Δημοτική Αρχή, ερήμωση των κάμπινγκ Αγίας Τριάδος και Επανομής, ανεκμετάλλευτες περιοχές στο Δήμο προς όφελος των Δημοτών, η πλήρης εγκατάλειψη των κατασκηνώσεων στη Μηχανιώνα και το ερειπωμένο γιαπί του "νοσοκομείου" με σωρούς από σκουπίδια, μπάζα και ένα σωρό άχρηστα αντικείμενα καθώς και αδέσποτα σκυλιά, τα ανεκμετάλλευτα ιστορικά μνημεία του Δήμου και δημόσια κτήρια του, τα απραγματοποίητα ρυμοτομικά σχέδια (20 -30 ετών) επέκτασης των κατοικήσιμων περιοχών του Δήμου, αδέσποτα σκυλιά χωρίς καμία απολύτως μέριμνα από τον Δήμο, δρόμοι εγκαταλελειμμένοι στο έλεός τους επί σειρά ετών, τεχνικά έργα ελάχιστα έως ανύπαρκτα, θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες για να απαριθμήσω τα κακώς κείμενα μέχρι σήμερα.
Τι πραγματικά με παρακίνησε να γράψω αυτό το άρθρο? Κατ αρχήν να ευχηθώ τη νέα Διοίκηση, αλλά κυρίως η αγανάκτηση βλέποντας το Δήμο Θερμαϊκού που βρίσκεται στην ομορφότερη τοποθεσία της χώρας μας να είναι ο πιο βρώμικος Δήμος πανελλαδικά με εγκαταλελειμμένα πάρκα, δημόσια κτήρια, βρώμικες παραλίες , βρώμικα χωράφια και δρόμους κυρίως που ενώνουν χωριά λόγω της μη αποκομιδής των σκουπιδιών, πεζοδρόμια σχεδόν ανύπαρκτα, ανυπαρξία εποπτών καθαριότητας, αυξημένα δημοτικά τέλη ,αυξημένο τιμολόγιο ύδρευσης - αποχέτευσης, και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας καθόσον η νέα Δημοτική Αρχή κατ αρχήν είναι προϊόν της απέραντης βρωμιάς που είχε ο Δήμος και όχι μόνο.
Μπορεί η διαχείριση των απορριμμάτων να αποτελεί αντικείμενο υποχρεωτικά εφαρμόσιμης ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά η εφαρμογή της εξαρτάται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η καθαριότητα των δρόμων, η συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων, η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ανακύκλωσης αποτελούν αρμοδιότητα των δημάρχων. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και ο καθαρός δήμος έχει μεγάλες πιθανότητες να έχει και άρχοντα δήμαρχο. Εξ άλλου ο καθαρισμός, των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων – χωραφιών – δημοτικών χώρων και άλλων περιοχών όπου συγκεντρώνονται σκουπίδια και ξερόχορτα, συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των πυρκαγιών. 
Πραγματικότητα επίσης είναι ότι στις ημέρες που διανύουμε είναι ελαφρώς δύσκολο να κάνουμε θετικές και όμορφες σκέψεις, αλλά όταν για παράδειγμα περπατώ στη Μηχανιώνα και βλέπω ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα εδώ και 30 χρόνια θλίβομαι που ενώ έχουν περάσει τόσες και τόσες διοικήσεις καμία δεν έκανε αυτό το κάτι άλλο, η παραλία έχει το μαύρο της το χάλι , τα σκαλοπάτια που οδηγούν προς την παραλία και ο φωτισμός απαράδεκτος καθώς και τα πρανή της , οι κεντρικοί της δρόμοι ίδιοι στο πέρασμα των χρόνων, το χρώμα των εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων ελάχιστο έως ανύπαρκτο, σε όλο τον Δήμο.
Σε αυτό βέβαια ευθυνόμαστε σε μεγάλο βαθμό και εμείς με τις εκάστοτε επιλογές μας στις διοικήσεις του Δήμου δηλαδή το πώς την αντιλαμβανόμαστε, για το συμφέρον μας? για τη δημόσια προβολή μας ? για μια θέση στο Δήμο? ή για το συμφέρον του Δήμου και όλων των Δημοτών του? 
Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι να επιθεωρούν τον Δήμο απ άκρη σε άκρη να εντοπίζουν τις ατασθαλίες και να τις θεραπεύουν? Πέρασε άραγε κανείς κατά μήκος των παραλίων του Δήμου? Είδε την απέραντη βρωμιά τους? Έκαναν κάτι? Μερίμνησαν για τα αδέσποτα σκυλιά? Απλά καθημερινά πράγματα που κάνουν τη διαφορά, δεν θα επεκταθώ στην επόμενη μεγάλη κατηγορία που λέγεται ανάπτυξη – ανεργία - επιχειρηματικότητα, που στον Δήμο μας φαίνεται εξωπραγματικός στόχος αφού απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία, τόλμη, απεριόριστο προσωπικό χρόνο, εξειδικευμένο προσωπικό και έρευνα κυρίως στην παγκόσμια αγορά και όχι μόνο. 
Τελειώνοντας ελπίζω η νέα Δημοτική Αρχή να φανεί αντάξια των προεκλογικών της υποσχέσεων, να τίμηση τη ψήφο των ψηφοφόρων της και γενικότερα να εργασθεί για το καλό του Δήμου και των Δημοτών του.
Βασίλειος Χαλκιάς
Υποστράτηγος εα
Μηχανικός  Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου