Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Αναπτυξιακή πρόταση συστράτευσης όλων των παρατάξεων

Στις 6 Απριλίου είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Ιδού η Ρόδος» και καλούσα όλους τους υποψηφίους να συμπαραταχθούν σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο, με τους καλύτερους και ικανότερους δημοτικούς συμβούλους και με επικεφαλής έναν άνθρωπο κοινής αποδοχής, ο οποίος αμέσως μετά τις εκλογές θα έδινε την θέση του στον πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο - όποιος και να ήταν αυτός. Τους προσκαλούσα να αποδείξουν, με την πράξη αυτήν, ότι υπερισχύει η αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο και όχι για τα προνόμια της εξουσίας.  Ο κος Μαυρομάτης ήταν ο μόνος που μου απάντησε επίσημα στις 10 Απριλίου, ότι ενστερνίζεται τις σκέψεις μου, συμφωνεί ότι χρειάζεται ενότητα για την «ανάσταση της περιοχής» αλλά «ο χρόνος σύγκλισης μιας τέτοιας συμπόρευσης και εξεύρεσης λύσης, κοινής συμπόρευσης είναι βραχύς».

Προχθές στις 30 Απριλίου με έκπληξη διάβασα ένα άρθρο, που φέρεται ότι γράφτηκε από τον κο Μαυρομάτη και καλεί όλους για συστράτευση για την ανάπτυξη του τόπου. Μου έκανε εντύπωση το σημείο εκείνο που γράφει «αφού δεν μπορέσαμε να ενωθούμε όλοι μας σε μια μεγάλη δύναμη και να παλέψουμε μαζί, ας διεκδικήσουμε το μέγιστο». Δεν ξέρω αν ο κος Μαυρομάτης πράγματι εννοεί αυτά που γράφει ή απλά αποτελούν προεκλογικά τεχνάσματα για δημιουργία εντυπώσεων.
Στις 27 Απριλίου δήλωσα εγγράφως ότι παραιτούμαι από την διεκδίκηση της δημαρχίας . . . για να είμαστε όλοι μαζί. Και το εννοούσα σε όλες του τις διαστάσεις. Δήλωσα ότι «θα είμαι πάντα παρών σε κάθε προσπάθεια, από όπου και αν προέρχεται, που στοχεύει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του δήμου μας και ότι τα αναπτυξιακά σχέδια της παράταξης μας, οι μελέτες και οι γνώσεις μου στην διοίκηση θα είναι πάντα στην διάθεση του δήμου και των δημοτών, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν έντιμα και με στόχο το γενικό καλό».
Πολλές φορές έχω τονίσει ότι η ανάπτυξη του τόπου μας είναι μονόδρομος για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και την ανεργία. Μαζί με την ομάδα μου παρουσιάσαμε συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να πετύχουμε την ανάπτυξη. Πάντα πίστευα ότι  η οικονομική ευημερία των δημοτών θα βοηθήσει την δημοτική αρχή να εγγυηθεί την ασφάλεια τους και θα της δώσει την δυνατότητα να κάνει ουσιαστική κοινωνική πολιτική. 
Επειδή θέλω να είμαι συνεπής με τις μέχρι τώρα πολιτικές τοποθετήσεις μου και με το όραμα για τον τόπο μας, εκτιμώ την γενική και αόριστη πρόσκληση συστράτευσης, που απεύθυνε ο κος Μαυρομάτης και την κάνω πιο συγκεκριμένη. Προτείνω λοιπόν στους υποψηφίους δημάρχους να συμφωνήσουμε σε μια αναπτυξιακή πολιτική για τον δήμο μας  μακριά από παρατάξεις, κόμματα και αρχηγισμούς: Άμεσα πρέπει να μετατραπεί η ΔΑΝΕΘ (Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία) σε κυρίαρχο διαπαραταξιακό εργαλείο για τον σχεδιασμό και υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και η ΤΕΘ ΑΕ σε εταιρία αξιοποίησης των δημοτικών ακινήτων. Δυστυχώς αυτά τα 2 σημαντικά εργαλεία του Δήμου δεν έχουν αξιοποιηθεί, μέχρι σήμερα. Αν και η ΔΑΝΕΘ σχεδίασε το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου μας, εδώ και 3 χρόνια είναι ανενεργή και έτοιμη να κλείσει. Η ΤΕΘ ΑΕ πάλι αντί να ασχοληθεί με την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, ασχολείται με την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών μας και το γραφείο τελετών δρώντας ανταγωνιστικά στους επαγγελματίες της περιοχής μας.
Αν οποιοσδήποτε υποψήφιος δήμαρχος μπορεί να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνεργασίας, τότε δηλώνω ότι θα στηρίξω την προσπάθειά του. Σκοπός είναι όλοι μας να έχουμε την τόλμη και το θάρρος να υπερβούμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να ενωθούμε και να πολεμήσουμε μαζί. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και πρέπει να κινηθούμε ενωμένοι, σε κάθε προσπάθεια, πρωτοβουλία, που διαμορφώνεται για το καλό του τόπου.
Για μια ακόμα φορά δηλώνω ότι δεν διαπραγματεύομαι τίποτε και με κανέναν και δεν κατευθύνω κανέναν, πουθενά.
Κυριάκος Στεφανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου