Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οράματα και παροράματα

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο λαός μας βιώνει έναν ανελέητο οικονομικό πόλεμο με πολέμιους τους διεθνής τοκογλύφους, τους ντόπιους τραπεζίτες, αλλά κυρίως τη φορολογική λαίλαπα που επιβάλλουν οι γηγενείς πολιτικοί. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ακόμα και στον τόπο μας επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο, καταστημάτων που κατεβάζουν ρολά η αναστέλλουν τη λειτουργία τους, περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, χρεοκοπημένων νοικοκυριών, απελπισίας και απόγνωσης μέχρι τα όρια της αυτοκτονίας.

Η οικονομική κρίση όμως είναι απλά και μόνο το επιστέγασμα μιας σειράς άλλων κρίσεων που εδώ και καιρό υπήρχαν στην ζωή μας: κρίση αξιών, ηθική κατάπτωση, κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, έλλειμμα δημοκρατίας. Η δημοκρατία ασθενεί από φαινόμενα διαφθοράς, από πελατειακές σχέσεις, από αναξιοκρατία από την διαπλοκή από την διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αλλά και από την αποστασιοποίηση και την αδιαφορία των πολιτών, ιδίως των νέων, από τα κοινά. Αυτή η στάση αποστασιοποίησης από τις δημόσιες υποθέσεις αποτελεί εφαλτήριο για ανεξέλεγκτη δράση των πολιτικών, που συχνά δρουν και πολιτεύονται ως  απλοί διαχειριστές των πραγμάτων και τοποτηρητές εξουσίας και συμφερόντων, δικών τους και των περί αυτών. Κύριο μέλημα τους η διατήρηση της εξουσίας τους και ο προσωπικός τους πλουτισμός, και όχι οι ανάγκες των πολιτών και η ανάπτυξη του τόπου. Άτολμοι, ξεπερασμένοι, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, γι αυτό και ανίκανοι να δώσουν λύση σε ζητήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η ύφεση, η χαμηλή ποιότητα ζωής.  
Οι επαγγελματίες της πολιτικής και το σύστημα που αυτοί υπηρετούν δεν πείθουν πια τους πολίτες αυτού του τόπου. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και οι δοκιμασμένοι πολιτικοί καμία πια απήχηση δεν έχουν στον δοκιμαζόμενο λαό. Ο τόπος μας, ο  δήμος Θερμαϊκού δεν στερείται γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων. Στερήθηκε όμως ως σήμερα από ανθρώπους με όραμα και δυναμισμό, με ήθος και γνώσεις. Ηγέτες με αποφασιστικότητα, ικανοί να αφυπνίσουν τους πολίτες από το λήθαργο της απέχθειας και της αποστασιοποίησης για τα κοινά και να τους μετατρέψουν σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων στα πλαίσια μιας ενεργά συμμετοχικής δημοκρατίας έχει ανάγκη. Αυτή παρέχει τα εχέγγυα, ώστε ο δήμος Θερμαϊκού να γίνει πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας.
Μέχρι τότε χρειάζεται δουλειά πολλή. Ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Οι επιλογές είναι δύο: ή θα παλέψουμε όλοι μαζί για να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας, το μέλλον μας, την ελπίδα, ή θα παραμείνουμε έρμαια των διαθέσεων των κατ' επάγγελμα πολιτικών.

Γιώργος Νίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου