Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοχρονιάτικες ευχές και σκέψεις για το 2014

Αγαπητοί συμπολίτες μου,
Για μια ακόμα φορά υποδεχθήκαμε το νέο έτος, ευχόμενοι να είναι καλύτερο από το περσινό. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα θα ήθελα να σας μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας για το 2014.
Τα τελευταία χρόνια ζούμε τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας, έναντι μιας ορθολογικής πολιτικής με εθνικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι πολιτικοί μας στάθηκαν ανίκανοι να προβλέψουν την οικονομική κατάρρευση της πατρίδας μας. Στάθηκαν ανίκανοι να μας καθοδηγήσουν ορθά και συνετά στην οικοδόμηση μιας Ελλάδας με δυνατές βάσεις, που να αντέχει σε αναταράξεις μέσα στο σκληρό παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ακόμα και σήμερα αυτοί οι ίδιοι που μας οδήγησαν σ’ αυτήν την εξευτελιστική κατάσταση, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως σωτήρες και ως μοναδική επιλογή για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. 
Πολλές φορές έχω γράψει ότι και εμείς οι ίδιοι έχουμε τεράστια ευθύνη, γιατί άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο συμμετείχαμε, παθητικά ή ενεργητικά, άμεσα ή έμμεσα, αλλά πάντα με την ανοχή μας στην διαμόρφωση αυτού του κλίματος. Επιλέγαμε δημαγωγούς, που εξασφάλιζαν τα μικροσυμφέροντά μας και παρατάξεις, που εξασφάλιζαν την παράσταση νίκης και δεν ψηφίζαμε με την καρδιά μας και με την σκέψη στην πατρίδα μας. 
Ίδιο σκηνικό υπάρχει και στην τοπική κοινωνία μας. Οι περισσότεροι από εμάς επί χρόνια στηρίξαμε ανθρώπους, είτε λόγω της κομματικής τους ταυτότητας, είτε επειδή πλειοδοτούσαν στα μικροσυμφέροντά μας. Λίγοι ήταν πολίτες που μπορούσαν να δουν πέρα από το μικροπεριβάλλον τους και να προβάλλουν το συλλογικό συμφέρον. Αυτοί οι λίγοι αντιλαμβανόταν τα σημάδια της παρακμής που ξεκίνησαν την τελευταία 15ετία, όπως το προοδευτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας, την αδυναμία των διοικήσεων να υλοποιήσουν τις προεκλογικά τους προγράμματα και την αδυναμία τους να παρέχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο στις δημοτικές υπηρεσίες και στην κοινωνική πολιτική. Αυτοί οι λίγοι αντιλαμβανόταν τους λόγους που οι δήμαρχοι προτιμούσαν τις απ’ ευθείας αναθέσεις, τις υπερτιμολογήσεις των έργων, την αδιαφάνεια στις προμήθειες και στην παραλαβή των έργων, κλπ, κλπ. 
Φέτος θα μας δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουμε μια να δημοτική αρχή. Όμως οι φετινές δημοτικές εκλογές έχουν σημαντικές ιδιομορφίες σε σχέση με τις προηγούμενες. Οι πολίτες γενικώς δεν περιμένουν πολλά και αποφεύγουν να στοιχίζονται πίσω από οποιονδήποτε. Πολλοί φοβούνται τις πολιτικές καρικατούρες του παρελθόντος και εκφράζονται είτε με απογοήτευση, είτε με οργή. Πολλοί που λειτουργούσαν με «πελατειακή λογική» γνωρίζουν πλέον ότι το νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν επιτρέπει στον «δικό τους» δήμαρχο να διορίσει κανέναν, αλλά ούτε και να κάνει τα στραβά μάτια σε μικρές ή μεγάλες παρατυπίες ή παρανομίες τους. Έτσι λοιπόν υπάρχει ελαττωμένο ενδιαφέρον να «τρέξουν». Αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που μέχρι τώρα ενδιαφερόταν για δύναμη, αίγλη και προσδοκούσαν την οικονομική τους αποκατάσταση έχουν χάσει τον ενδιαφέρον να διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν να «προσφέρουν» σε μια περίοδο που η ενασχόληση με τα κοινά μόνο μπελάδες μπορεί να επιφέρει λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων και της έλλειψης πόρων, αλλά και λόγω του κλίματος καχυποψίας, που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι επικρατούν χαμηλοί τόνοι και υποτονικό κλίμα σε αυτή την προεκλογική περίοδο.
Ίσως για πρώτη φορά οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν τον δήμαρχο που θα δώσει λύση στα προβλήματα της περιοχής τους. Οι ψηφοφόροι σε αυτές τις τοπικές εκλογές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους περισσότερο στο πώς αντιμετωπίζονται καλύτερα τα μικροπροβλήματα της δύσκολης καθημερινότητάς τους. Οι δοκιμασμένοι – αποτυχημένοι ή μετεξεταστέοι - οι οποίοι δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να κάνουν την πόλη μας πιο όμορφη και πιο καθαρή, γιατί είχαν μια απλή διαχειριστική λογική με προσανατολισμό το οικονομικό τους όφελος, δεν θα έχουν πλέον καμία τύχη. Θα επικρατήσουν αυτοί που γνωρίζουν τα προβλήματα της περιοχής μας, έχουν διοικητικές γνώσεις, είναι πετυχημένοι στον τομέα τους και έχουν αποδείξει ότι έχουν όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Θα επικρατήσουν αυτοί που έχουν την γενναιότητα να αλλάξουν την φιλοσοφία της διοίκησης, όχι με μια λογιστική ή τεχνοκρατική αντίληψη, αλλά με μια συγκρουσιακή λογική ενάντια στο κομματικό κρατισμό.

Εύχομαι Καλή Χρονιά με Υγεία και ευτυχία για όλους μας
Κυριάκος Στεφανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου