Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Έμφαση στην . . . υπανάπτυξη

Τεράστιο λάθος αποτελεί η απόφασή του Δημάρχου να δώσει την αντιδημαρχία ανάπτυξης, στον αντιδήμαρχο οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, ο οποίος δυσκολεύεται να τα βγάλει εις πέρας με τις ήδη υπάρχουσες αρμοδιότητες. Για μια φορά ακόμα «παίζεται» η τύχη της ανάπτυξης του τόπου, με την «ελαφρότητα» της ανευθυνότητας και της άγνοιας. 
Πόσες ευθύνες και πόσες αρμοδιότητες μπορεί άραγε να αναλάβει ένας άνθρωπος; Ο αντιδήμαρχος είναι τόσο πολύ φορτωμένος και η επιφόρτιση του και με τις αρμοδιότητες της αντιδημαρχίας ανάπτυξης, ουσιαστικά θα υποβαθμίσει την αντιδημαρχία, αλλά και την ανάπτυξη του τόπου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 90% των εισηγήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνονται τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24-10-2012 αναβλήθηκαν πάνω από 15 θέματα, γιατί ο αντιδήμαρχος δεν πρόλαβε να τα ελέγξει. 
Δεν διαφωνώ με τον συνδυασμό της αντιδημαρχίας ανάπτυξης και οικονομικών (χωρίς φυσικά την αντιδημαρχία διοικητικών υπηρεσιών), αρκεί ο προσανατολισμός να στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Θα περίμενα από την διοίκηση να αναβαθμίσει επιτέλους την αντιδημαρχία ανάπτυξης για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, που διέρχεται ο δήμος μας.
Σήμερα ο δήμος μας διοικείται χωρίς οργανόγραμμα, και με μια σύνθεση που δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Ο δήμαρχος δεν δείχνει την ευλυγισία να αλλάξει την δομή της διοίκησης, παρ’ όλες τις εισηγήσεις που κατά καιρούς έκανα και εγώ, αλλά και άλλοι. Το γεγονός ότι από τις 88 αποφάσεις του πρώην αντιδημάρχου κου Λαζαρίδη για το 2012, οι 50 αφορούν το σφράγισμα καταστημάτων, δείχνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι, η αντιδημαρχία ανάπτυξης θα έπρεπε να ονομάζετε αντιδημαρχία υπανάπτυξης. Σίγουρα δεν φταίει μόνο ο κος Λαζαρίδης, αλλά η συνολική πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο δήμαρχος.
Επίσης θεωρώ ότι την αποδοχή αυτής της αντιδημαρχίας, εκ μέρους του κου Κούτουκα, ανευθυνότητα - εκτός αν αρέσκετε να φιγουράρει ως υπερ-αντιδήμαρχος και δεν τον ενδιαφέρει να είναι αποτελεσματικός.
Επειδή μ’ ενδιαφέρει μόνο η πρόοδος του τόπου, ακόμα και από αυτήν την θέση, προτείνω στον δήμαρχο ή να αλλάξει άμεσα την σύνθεση ολόκληρης της διοίκησης ή τουλάχιστον να τροποποιήσει άμεσα τις αρμοδιότητες των σημερινών αντιδημάρχων. Συγκεκριμένα για την αντιδημαρχία ανάπτυξης προτείνω:
  1. να αποδεσμευτεί ο κος Κούτουκας από την αντιδημαρχία διοικητικών υπηρεσιών, μια αντιδημαρχία πολύ σημαντική, που δεν έχει τύχει της προσοχής του, όλα αυτά τα χρόνια, αφού δυστυχώς δεν προλαβαίνει 
  2. να μην αποδεχτεί την εποπτεία της δημοτικής αστυνομίας 
  3. να θέσει ως προϋπόθεση την υπαγωγή, κάτω από την αντιδημαρχία ανάπτυξης, της ΤΕΘ ΑΕ, της ΔΑΝΕΘ και του γραφείου προγραμματισμού 
  4. να συνεπικουρηθεί από εντεταλμένους Δημοτικούς συμβούλους (έστω και από την μειοψηφία)
  5. να αλλάξει η περιγραφή, αλλά και η ουσία της αρμοδιότητας από μέριμνα για την ανάπτυξη (αγροτικής, ζωικής παραγωγή και αλιείας), σε ευθύνη για ανάπτυξη, και από εποπτεία για απασχόληση, σε πρωτοβουλία για αύξηση της επιχειρηματικότητας
  6. να ενισχυθεί η επιτροπή ανάπτυξης και με άλλες αρμοδιότητες και κυρίως την εποπτεία της υλοποίησης του «Στρατηγικού Αναπτυξιακού σχεδίου». Η επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει συγκεκριμένους μετρήσιμους και χρονικούς στόχους, ώστε το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο να αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» και να μπορεί να παρουσιάζεται σε υποψήφιους επενδυτές. 
Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει ως κύρια αρμοδιότητα του τον προσδιορισμό της πολιτικής της διοίκησης σε θέματα ανάπτυξης και της ιεράρχησης έργων, πάντα στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων και των αποφάσεων της εκτελεστικής επιτροπής. Σήμερα δυστυχώς αυτό που κυριαρχεί στον δήμο μας είναι μια ολοκληρωτική υποταγή στην τεχνοκρατική αντίληψη της κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες της αντιδημαρχίας ανάπτυξης είναι ένα απλό copy – paste των οδηγιών κάποιων υπουργείων. Δυστυχώς για τον τόπο μας έχει χαθεί η κριτική σκέψη και η φαντασία στη πολιτική.

Στεφανίδης Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου