Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Επιδέξιοι κόλακες . . . ή ανεύθυνοι συκοφάντες;


Με έκπληξη ενημερώθηκα από συγκεκριμένο blog, ότι το υπό συζήτηση ψήφισμα για το Κέντρο Υγείας, δεν συζητήθηκε τελικά ως έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/9/2012, αφού αμέσως μετά την επιστολή παραίτησης μου, αποχώρησα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με έκπληξη διάβασα επίσης ότι ο δήμαρχος μου ζήτησε να συντάξω ψήφισμα για την ενίσχυση του Κ.Υ. .

Η αλήθεια είναι ότι:
Α) Πληροφορήθηκα το περιστατικό με την βουλευτή κα Μάρκου που αφορούσε το Κ.Υ., από έγκριτο δημοσιογράφο της περιοχής μας,
το διασταύρωσα από τους συνομιλητές της και επειδή δεν «πίστευα στα αυτιά» μου, τηλεφώνησα ο ίδιος στην κα Μάρκου, η οποία με διαβεβαίωσε το περιεχόμενο της συνομιλίας της με το δήμαρχο. 
Β) Το απόγευμα της 24-9-2012 ρώτησα μπροστά σ’ όλη την δημοτική ομάδα, αν αληθεύουν τα παραπάνω γεγονότα. Ο ίδιος ο δήμαρχος μπροστά σ’ όλη την ομάδα, μου είπε ότι όντως έγινε η συνάντηση με την κα Μάρκου, ότι τέθηκε το θέμα του Κ.Υ. και της είπε ότι σε περίπτωση συγχώνευσης ή κατάργησης κάποιων Κέντρων Υγείας, θα ήθελε να γίνει ένα μεγάλο κέντρο Υγείας στην Περαία. Του είπα ότι αυτή η συνομιλία ξεσήκωσε τους Μηχανιώτες και ότι θα έπρεπε να διορθώσει τις δηλώσεις του. Του έδειξα ένα κείμενο – ψήφισμα που έγραψα, το οποίο στηρίζει το Κέντρο Υγείας και το οποίο θα έπρεπε να σταλεί στον Πρόεδρο του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος, στην 4η ΥΠΕ και στον Υπουργό Υγείας. Όλη η ομάδα συμφώνησε να στηρίξει το ψήφισμα την επόμενη μέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Γ) Την επόμενη μέρα έδωσα το ψήφισμα στο γραφείο μου, ώστε να το βάλουν ως έκτακτο στο βραδινό Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά πρωτοκόλλησα την επιστολή παραίτησής μου και αποχώρησα από το Δημαρχείο.

Αν πράγματι ο δήμαρχος έδωσε αυτές τις πληροφορίες στον ιδιοκτήτη του blog ή / και απέκρυψε το ψήφισμα από την λίστα των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων, τότε δεν έχω λόγια να εκφράσω αυτήν την αθλιότητα.
Όσο αφορά τον «δημοσιογράφο» - ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου blog – τον προτρέπω να διαβάσει το άρθρο 1 του κώδικα δεοντολογίας δημοσιογράφων, όπου αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.

δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.

ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.

στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.

Το αυτονόητο και το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει ως δημοσιογράφος ήταν να διασταυρώσει την αλήθεια των πληροφοριών. Επίσης ενώ γνωρίζει ότι στις 19-4-2011 εισηγήθηκα ψήφισμα για το Κ.Υ. Μηχανιώνας, αφού ο ίδιος το ανήρτησε στο blog του στην διεύθυνση http://mixaniwna.blogspot.gr/2011/04/sos_19.html (επίσης είναι αναρτημένο στην διαύγεια με ΑΔΑ: 4ΑΘΚΩΡ2-Ο), παρ’ όλα αυτά σήμερα γράφει για το πρόσωπό μου : «Αυτοί που τόσο πολύ κόπτονται για το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, γιατί δεν παρουσίασαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, ψήφισμα για την ενίσχυσή του; Τι έκαναν αυτά τα δύο τελευταία χρόνια που κατείχαν αξιώματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του; Ή μήπως είναι πιο εύκολη η ανέξοδη και εκ των υστέρων κριτική;»

Κε «δημοσιογράφε»

Στην ζωή υπάρχουν οι άνθρωποι αλλά και ανθρωπάκια. Στην Δημοσιογραφία υπάρχουν οι δημοσιογράφοι αλλά και γλοιώδη, ανεύθυνα, παραδόπιστα φερέφωνα. Ας επιλέξετε λοιπόν, έστω και σ’ αυτήν την ηλικία, σε ποια πλευρά τοποθετείτε τον εαυτό σας.

Στεφανίδης Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου