Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσο τολμηροί μπορούμε να γίνουμε;


Οι περικοπές στα έσοδα των δήμων που αποφασίστηκαν από την «κυβερνητική τρόικα» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και αναστολή των υπηρεσιών. Σε υπερχρεωμένους δήμους, όπως ο δικός μας η χρεωκοπία είναι ήδη προ των πυλών. 
Υπάρχει λύση;

Η κατάσταση πρέπει και μπορεί να αντιστραφεί αν οι δημότες, δια μέσου των δημοτικών αρχών, πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πρέπει να σταματήσει η κρατική παρέμβαση στους δήμους. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι ο πραγματικός ρυθμιστής του κάθε τόπου.
Το κράτος θα πρέπει να αποδίδει στους δήμους το δίκαιο ποσοστό των φόρων που εισπράττουν από τους πολίτες και από εκεί και πέρα οι δήμοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να κινηθούν ως ΝΠΙΔ ή ως ΑΕ και όχι ως ΝΠΔΔ που λειτουργούν ως σήμερα. Οι δημοτικές αρχές δικαιούνται και πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πάνε το τόπο τους τόσο ψηλά, όσο τους επιτρέπουν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των κατοίκων τους. Οι δήμαρχοι μεμονωμένα ή συλλογικά, αλλά πάντα οργανωμένα να έρθουν σε ρήξη με την κρατική αδιαφορία και ολιγωρία και να απαγκιστρωθούν από τον κρατισμό στην λειτουργία των Δήμων.

Η απεξάρτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος και η πολιτική ενδυνάμωση των τοπικών δημοτικών αρχών είναι η μόνη λύση για την άμεση ανάδειξη των δήμων σε πόλους ανάπτυξης κάτι που θα βοηθήσει και την χώρα μας να βγει από την οικονομική κρίση. Ο Καλλικράτης θα έδινε αυτήν την διάσταση στους Δήμους. Οι δομές της Πολεοδομίας, των Λιμενικών ταμείων, της Υγείας, κλπ θα περνούσαν στα χέρια του των δήμων, γιατί ο κάθε δήμος γνωρίζει τις δυνατότητές του και τις αδυναμίες του, κάτι δεν μπορεί να το γνωρίζει το Αθηνοκεντρικό κράτος. Οι περιουσίες της Κτηματικής Υπηρεσίας, του ΕΟΤ και άλλων κρατικών φορέων θα έπρεπε να περάσουν στην περιουσία και την διαχείριση των Δήμων. Ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το κράτος αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, εντείνει την διαπλοκή και την γραφειοκρατία και συντηρεί το τέλμα της οικονομικής στασιμότητας. Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, που χαρακτηρίζεται από ελλιπή σχεδιασμό των νόμων, την ανυπαρξία οργάνωσης, διεύθυνσης και ελέγχου και τέλος την αποσπασματική – κατά το δοκούν - εφαρμογή των νόμων, οδήγησε στο κολοβό «Καλλικράτη» με τα σημερινά προβλήματα. Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό μεταξύ του κράτους και της πραγματικής κατάστασης της κοινωνίας. Η δαιδαλώδης, ασαφής και γεμάτη εγκυκλίους – παραθυράκια νομοθεσία οδηγεί και συντηρεί το μπάχαλο στην χώρα μας. 

Σήμερα οι δημότες δεν έχουν πλέον φιλοδοξίες και απαιτήσεις από τις δημοτικές αρχές, αφού αντιλαμβάνονται την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Το μόνο που αποζητούν είναι η συνετή, λιτή και αποτελεσματική διαχείριση στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Δεν θέλουν όμως την μιζέρια. Δεν θέλουν τους δημάρχους διαχειριστές της φτωχής επιδότησης και επαίτες - προσκυνητές του κυβερνητικού κρατισμού. Σήμερα οι δημότες είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν εθελοντικά – κάτι που δεν το έκαναν παλαιότερα – και είναι έτοιμοι να αποδεχθούν κανόνες, αρκεί να αισθάνονται ότι υπάρχει μια διοίκηση που προσπαθεί πραγματικά να δώσει λύσεις και να λειτουργήσει με αίσθημα δικαίου σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον. Θέλουν δημάρχους μπροστάρηδες που διεκδικούν το αυτονόητο από το κράτος, όχι με συνδικαλιστική συμπεριφορά, αλλά με επιχειρήματα, με δυναμισμό δίπλα στους δημότες. Δημάρχους που να θέτουν κανόνες, να πείθουν με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και βάζουν τάξη στο Δήμο τους. Δημάρχους που να αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό και να πετυχαίνουν στην διεκδίκηση των κονδυλίων από την Ευρώπη. Δημάρχους που να αξιοποιούν κάθε σπιθαμή της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Θέλουν δημάρχους αισιόδοξους, καινοτόμους, πρωτοπόρους δημιουργικούς και αποτελεσματικούς.

Η κάθε δημοτική αρχή έχει δυνατότητες να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής των δημοτών με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα και χωρίς να επιβάλλει νέους φόρους - τέλη. Πρέπει να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εποχή των δανεικών και επιδοτήσεων έχει τελειώσει και ότι η μόνη επιλογή της είναι η ανάπτυξη, ώστε να αυξήσει τα έσοδά του δήμου, για να παρέχει στους δημότες του περισσότερα και να ανεξαρτητοποιηθεί από τους δανειστές του.

Η δημοτική αρχή του Δήμου μας έχει την δυνατότητα να :

α) αξιοποιήσει την μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο ίδιος ο Δήμος αλλά και των ακινήτων της Κτηματικής Υπηρεσίας και του ΕΟΤ. Η αξιοποίηση των ακινήτων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει τα έσοδά του δήμου από τα ενοίκια και θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής. Εκτός φυσικά από τη πολιτική βούληση χρειάζεται και ένα διοικητικο-οικονομο-νομικό πλαίσιο, που σε γενικές γραμμές υπάρχει στον δήμο μας, αλλά μπορεί να βελτιωθεί. Υπάρχουν επίσης και έτοιμες – ώριμες μελέτες για ορισμένα ακίνητα, όπως και κάποια πολύ προνομιακά ακίνητα για τα οποία ήδη έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Άμεση προτεραιότητα λοιπόν της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία business plan γι’ αυτά. Η δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί αστραπιαία πριν οι δανειστές του κράτους μας «βάλουν χέρι» και στην δημοτική περιουσία.

β) να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, αιρετούς και μη, υπαλλήλους και εθελοντές. Η δημοτική αρχή πρέπει επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, να δημιουργήσει μία ομάδα ατόμων με εξειδικευμένες γνώσεις. Ο δήμος πρέπει να ξεφύγει από την λογική του φιλανθρωπικού ιδρύματος και του φιλεύσπλαχνου - ευαίσθητου εργοδότη. Θα πρέπει να επιλέγει με αξιοκρατικά κριτήρια, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς. Ο δήμαρχος θα πρέπει να συγκρουστεί με το σημερινό κατεστημένο και να μας απαλλάξει από τους βολεμένους που κατέχουν θέσεις κλειδιά στον Δήμο και δεν γνωρίζουν ότι ο υπολογιστής έχει πολλές δυνατότητες εκτός από την πασιέντζα. Θα πρέπει επίσης να στελεχωθεί από ικανούς ειδικούς συνεργάτες - συμβούλους. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να συντονιστούν από την διοίκηση του Δήμου και κυρίως από τον Δήμαρχο, ώστε να δημιουργήσουν το πλαίσιο που θα γίνουν επενδύσεις. 

γ) επιβάλει κανόνες και φροντίσει για την τήρησή τους. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι όταν βρισκόμαστε σε μια χώρα που έχει κανόνες και αρχές, τότε πειθαρχούμε μια χαρά. Πρέπει η δημοτική αρχή να επαναπροσδιορίσει, με δημοκρατικές διαδικασίες, τους κανόνες στην καθημερινότητα των δημοτών. Πρέπει πρώτα να σεβαστούμε τους δημότες και μετά να επιβάλλουμε τον σεβασμό στους κανόνες και στις τοπικές αρχές σ’ όσους δεν σέβονται τους συνδημότες τους. Η δημοτική αστυνομία πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να ασκήσει ένα σημαντικό ρόλο στην τήρηση της τάξης μέσα στην πόλη. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος και να επιβάλλονται πρόστιμα για την παραβίαση των κανόνων. Η σοβαρότητα της διοίκησης και η επιμονή της για επιβολή της τάξης θα συμβάλουν στην διαμόρφωση της παιδείας στους δημότες και ταυτόχρονα θα φέρουν έσοδα στον Δήμο. 

Το μέλλον του Δήμου μας θα είναι ζοφερό αν κάποιοι δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν την απλή διαχειριστική τακτική τους. Η διοίκηση μας πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει το μέλλον, να διοικεί σωστά και να προσαρμόζεται στις συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά. 

Κάνω έκκληση, για μια ακόμα φορά, στον δήμαρχο και την υπόλοιπη διοίκηση ότι πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση και να αφοσιωθούμε στα θέματα της ανάπτυξης, να καλέσουμε την αντιπολίτευση να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές μας χωρίζουν και να πολεμήσουμε από κοινού για την επιβίωση μας. 

Έχει έρθει η ώρα για μεγάλες τομές, πρέπει να αλλάξουμε το στυλ διοίκησης. Η κοινωνία μας έχει ωριμάσει και έχει την διάθεση για αλλαγή. 

Εμείς πόσο τολμηροί μπορούμε να γίνουμε;


Στεφανίδης Κυριάκος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου