Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ανίδεοι και χορτάτοι


Αφού μας μέναν παξιμάδια
τι κακοκεφαλιά
να φάμε στην ακρογιαλιά
του Ήλιου τ' αργά γελάδια
που το καθένα κι ένα κάστρο
για να το πολεμάς
σαράντα χρόνους και να πας
να γίνεις ήρωας κι άστρο! 
Πεινούσαμε στης γης την πλάτη,
σα φάγαμε καλά
πέσαμε εδώ στα χαμηλά
ανίδεοι και χορτάτοι. 
Γιώργος Σεφέρης


Η οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, αλλά κυρίως την σχέση μας με το πολιτικό σύστημα. Από την μια μέρα στην άλλη, μάθαμε οικονομικούς όρους που δεν είχαμε ακούσει ποτέ στην ζωή μας, αφού καταλάβαμε πολύ καλά την αναστάτωση που προκάλεσαν στην ζωή μας. Η ξαφνική μείωση των κρατικών εσόδων, επηρέασε τα εισοδήματά μας και ταυτόχρονα επηρέασε τις ελευθερίες μας και έθεσε υπό αμφισβήτηση την εθνική μας κυριαρχία, καθώς και την ίδια την δημοκρατία μας. Ζούμε μια «Ελληνική τραγωδία» χωρίς «φως στο τούνελ». Δεν είχαμε καταλάβει τους οιωνούς, που τώρα πλέον λέμε, ότι ήταν εμφανείς. Καταντήσαμε δυσαρεστημένοι, αγανακτισμένοι και θυμωμένοι με το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς που τόσα χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο μας και είτε εθελοτυφλούσαν γιατί το πολιτικό κόστος ήταν μεγάλο, είτε δεν είχαν προβλέψει ή δεν είχαν αντιληφθεί την επερχόμενη καταστροφή, ώστε να πάρουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα και να έχουμε μια ήπια προσαρμογή. Οι πολιτικοί μας όμως όφειλαν να είναι ένα βήμα μπροστά απ’ όλους μας. Όφειλαν να βλέπουν μπροστά πολλά χρόνια, να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για την κατάσταση της χώρας και να αντιλαμβάνονται την πορεία της. Όφειλαν να γνωρίζουν τις επιπτώσεις της άκρατης πολιτικής τους και άκριτης παροχολογίας τους, της πολιτικής των Βρυξελών και των προθέσεων της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Όφειλαν γενικά να είναι υπεράνω των καταστάσεων - να είναι δηλαδή ικανοί καπετάνιοι οι οποίοι θα φρόντιζαν να έχουν ένα καλοσυντηρημένο πλοίο με δυνατές μηχανές και εκπαιδευμένο προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, και σε μια τρικυμία να μας οδηγήσουν γρήγορα και με ασφάλεια σε ήρεμα νερά. Σήμερα οι ίδιοι που στάθηκαν ανίκανοι να μας κυβερνήσουν ορθά και συνετά και μας οδήγησαν εξευτελιστικά σ’ αυτήν την κατάσταση, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως σωτήρες και ως μοναδική επιλογή για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.
Οικονομική κρίση και κρίση ηθικών αξιών και συνειδήσεων
Η διαφθορά, η διαπλοκή, η αναξιοκρατία είναι κατά γενική ομολογία χαρακτηριστικά του πολιτικο-κοινωνικού συστήματος μας. Ο καθένας μας έχει ευθύνη γιατί λίγο ή πολύ συμμετείχαμε, παθητικά ή ενεργητικά, είτε άμεσα είτε έμμεσα με την ανοχή μας στην διαμόρφωση αυτού του κλίματος. Όλοι μας λίγο ή πολύ αποδεχθήκαμε την νοοτροπία του εύκολου πλουτισμού και της άκριτης κατανάλωσης με κάθε μέσο. Φυσικά  το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν όσοι ηθελημένα ή μη καλλιέργησαν αυτό το κλίμα.
Σήμερα ο «σοφός λαός», πρέπει να γίνει πράγματι σοφός και να επιλέξει τους πραγματικούς ηγέτες και όχι τους δημαγωγούς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα αφεντικά είμαστε εμείς και έχουμε τεράστια ευθύνη για τις επιλογές μας. Πρέπει πλέον εμείς, ανεξάρτητα σε ποιο χώρο ή κόμμα και αν ανήκουμε, να βάλουμε την πατρίδα μας πάνω από τα κόμματα τις παρατάξεις και το μικροσυμφέρον μας. Θα πρέπει να ψηφίσουμε πρόσωπα τα οποία έχουν την γενναιότητα να αλλάξουν όλη την φιλοσοφία της διοίκησης, όχι με μια λογιστική ή τεχνοκρατική αντίληψη, αλλά με το φίλτρο ενός ευσυνείδητου, γενναιόδωρου, αξιοπρεπούς, ηθικού, δίκαιου και ανδρείου πολιτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου