Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Οι άνθρωποι γεννούνται αμόρφωτοι, αλλά όχι ηλίθιοι


Μπορεί σήμερα οι δημότες να αποζητούν από την σημερινή διοίκηση να επιδείξει ευφυΐα, ευελιξία και ταχύτητα για να δώσει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά ας αναρωτηθούν πως θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν αυτοί που μας διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ευπατρίδες και προέβλεπαν τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι επιλογές τους. 
Η σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν μοιάζει με «ξαφνική μπόρα». Είναι απόρροια γεγονότων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς έχει και θα έχει συνέπειες για όλους μας και στα επόμενα χρόνια. Η Διεθνής Οικονομική κρίση, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, η μειωμένη χρηματοδότηση με τον Καλλικράτη, τα υπέρογκα χρέη των προηγούμενων χρόνων που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις των δήμων, η «πολιτική της καμένης γης» από κάποιους δημάρχους πριν αναλάβει η σημερινή διοίκηση, η πολιτική των «καθυστερήσεων» στο έργο της Διοίκησης είναι κάποιοι σοβαροί λόγοι που βρισκόμαστε όλοι οι δημότες σ’ αυτήν την κατάσταση. 
Λάθη όμως έχει κάνει και η σημερινή διοίκηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις επέλεξε λανθασμένες επιλογές και επέδειξε αργοπορία στην λήψη και αδυναμία στην εκτέλεση των αποφάσεων.

Δεν μπαίνουν όμως όλοι στο ίδιο τσουβάλι 
Πιστεύω όμως ότι ο κυριότερος λόγος για την σημερινή κατάσταση του Δήμου μας είναι η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση των πρώην δήμων και κυρίως στον πρώην δήμο Μηχανιώνας. Η Ελλάδα μπορεί να χρειάστηκε 40 χρόνια για να χρεοκοπήσει, αλλά μόνο 8 χρόνια στον πρώην Δήμο Μηχανιώνα. Από την μια οι αλόγιστες δαπάνες χωρίς κανένα σεβασμό στα χρήματα των δημοτών και χωρίς να έχει γίνει κανένα ουσιαστικό – αναπτυξιακό έργο. Εκατοντάδες ρουσφετολογικές – άστοχες προσλήψεις, αμέτρητες παράνομες κατατμήσεις έργων (ώστε να γίνονται απ' ευθείας ανάθεση σε «ημετέρους»), αμέτρητες αδικαιολόγητες εργασίες και μελέτες, υπερτιμολογήσεις, κλπ. Από την άλλη δε, είχαμε μια αδυναμία στην είσπραξη των εσόδων, ή οι ρουσφετολογικές διαγραφές λογαριασμών, σε βάρος όμως, των συμφερόντων του Δήμου. Πουθενά δεν υπήρξε μια συνετή διοίκηση, πουθενά δεν υπήρχε αξιολόγηση – έλεγχος. Οι όροι: αποδοτικότητα, χρησιμότητα, ιεράρχηση - προτεραιότητα, αξιολόγηση αναγκών ήταν άγνωστες στην διοίκηση του Δήμου. Όλα ήταν στο πόδι – με οδηγό το πολιτικό συμφέρον κάποιων. Αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, κάτι ανάλογο, ίσως σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό, γινόταν και σε άλλους δήμους, όπως φαίνεται από τα χρέη των. Αυτό όμως που είναι διαφορετικό και το σοβαρότερο για εμένα, είναι η ανευθυνότητα που επέδειξε η προηγούμενη δημοτική αρχή, που χρέωσε τους δημότες με 3.000.000 ευρώ για να αναλάβουν πρόστιμα άλλων (πάντα για το πολιτικό τους όφελος), και η ανικανότητα τους να ελέγξουν (άρα να διοικήσουν) το ταμείο του Δήμου με αποτέλεσμα να χαθούν 900.000 ευρώ.

Τα παραπάνω δεν είναι καινούργια - σημερινά στοιχεία. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω ένα άρθρο που έγραψα στις 13-10-2010 με τίτλο "Η οικονομία του Δήμου Μηχανιώνας ασθενεί βαριά . . . ". Συγκεκριμένα γράφω ". . . Η αποτυχία της διοίκησης στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου οφείλεται αποκλειστικά στην οργανωτική αδυναμία και την εκτελεστική ανεπάρκεια της διοίκησης, αφού δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια ούτε το τεχνικό πρόγραμμα αλλά ούτε και τον προϋπολογισμό. Στοιχείο της αδυναμίας αυτής αποτελούν οι συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Η μείωση των εσόδων του Δήμου που προέρχεται από τα μειωμένα έσοδα από το κράτος, και την οικονομική δυσπραγία των δημοτών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αναπτυξιακής – επενδυτικής πολιτικής από την μεριά της διοίκησης έχουν φέρει τον Δήμο μας σ’ ένα φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης που χρειάζεται χρόνος και πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστεί".
Στεφανίδης Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου