Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

"Και τώρα τι κάνουμε";


του Σπύρου Κουζινόπουλου, δημοσιογράφου-συγγραφέα, τ. Γενικού Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων
Αρκετοί φίλοι, συνδημότες μας στο Δήμο Θερμαϊκού αλλά και συνυποψήφιοί μας στο συνδυασμό "Μπροστά Μαζί" με τον οποίο μετείχαμε στις δημοτικές εκλογές, καθώς επίσης και υποψήφιοι και ψηφοφόροι άλλων συνδυασμών, που μαζί τους δώσαμε την μάχη την καλή στην εκλογική αναμέτρηση, μας τηλεφωνούν συνεχώς από το πρωί της Δευτέρας, για να ρωτήσουν με αγωνία και ειλικρινές ενδιαφέρον: "Και τώρα τι κάνουμε"; Eννοώντας φυσικά το τι πρέπει να ψηφίσουν στο β΄γύρο της προσεχούς Κυριακής.
Θεωρούμε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για την εξαγωγή των πολιτικών συμπερασμάτων που προκύπτουν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι απαραίτητες, αφού όμως καταλαγιάσουν οι όποιες προεκλογικές εξάρσεις και αντιθέσεις μετά την επόμενη Κυριακή. Τότε, θα μπορέσουμε να δούμε νηφάλια και ψύχραιμα, τι είναι αυτό που συνετέλεσε ώστε να παραμείνουν στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 33,70% και του 32,31% αντίστοιχα τα ποσοστά που πήραν οι δύο "μονομάχοι" για τον β΄γύρο, Γιάννης Αλεξανδρής και Γιάννης Μαυρομάτης. Για να δούμε επίσης ποιά ήταν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην εκλογική πτώση του συνδυασμού του Λάκη Οικονομίδη, αλλά επίσης και τι συνέβαλε ώστε οι συνδυασμοί του Νίκου Παράσχου, του Γρηγόρη Παραδείση και της Ντίνας Μώραλη να πάρουν ποσοστά πολύ κατώτερα των προσδοκιών και των στόχων που οι ίδιοι έθεταν.Με όλα αυτά, θα έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας να ασχοληθούμε μετά τις 14 Νοεμβρίου.
Εκείνο όμως που πραγματικά επείγει για την παρούσα στιγμή, είναι τι κάνουμε ή για να ακριβολογούμε, τι ρίχνουμε στην κάλπη την προσεχή Κυριακή.
Οι δύο διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος, Αλεξανδρής και Μαυρομάτης, είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Εμείς σε αρκετά άρθρα μας, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τους βάζαμε "στο ίδιο τσουβάλι", όσον αφορά τις ικανότητές τους και την αποτελεσματικότητά τους ως δημάρχων. Ίσως μια λύση, θα ήταν να μην προσέλθουμε στις κάλπες, αυξάνοντας έτσι και το ποσοσό αποχής. Όμως, ως υπεύθυνοι δημοκρατικοί πολίτες που είμαστε όλοι, θα πρέπει να ασκήσουμε οπωσδήποτε το εκλογικό μας δικαίωμα και να μην το απεμπολήσουμε. Και σε αυτή την περίπτωση, προσερχόμενοι στις κάλπες, χρειάζεται να πρυτανεύσουν στην όποια επιλογή μας για το νέο Δήμαρχο, τα κριτήρια της τιμιότητας, της αξιοπρέπειας και της διαφάνειας. Τα κριτήρια δηλαδή που κυριαρχούν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα με την οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Στα θέματα αυτά, οι δύο υποψήφιοι νομίζουμε ότι διαφέρουν σημαντικά. Στον γιατρό Γιάννη Αλεξανδρή, μπορεί να του καταλογίζουν πολλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Τον επικρίναμε κι εμείς γι αρκετά. Στα ζητήματα όμως της διαφάνειας, της τιμιότητας και της αξιοπρέπειας δεν μπορεί να του βρει κανείς το παραμικρό ψεγάδι. Αντιθέτως, τι να πούμε για τον κ. Γιάννη Μαυρομάτη και το πέρασμά του, ως οδοστρωτήρα αυτά τα οκτώ χρόνια από το Δήμο Μηχανιώνας; Ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα τόσα πολλά, που μας πιάνει σύγκρυο όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο να ασκεί εξουσία και στο νέο ενιαίο Δήμο Θερμαϊκού. Με πρώτη και καλύτερη την περίπτωση της κατάχρησης από το ταμείο του Δήμου Μηχανιώνας. Ένα τεράστιο σκάνδαλο για το οποίο δεν βρήκε το θάρρος και δεν είχε την αξιοπρέπεια να ζητήσει έστω μια συγνώμη από τους συνδημότες του για το γεγονός ότι κλάπηκαν 894.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου και η διοίκηση.... "έβοσκε τα πρόβατα", σύμφωνα με τον Χάρρυ Κλυνν. Για να μην αναφέρουμε και όλα τα άλλα (τσαρδάκια, πρόστιμα, χρέη) που δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό γύρω απο το Δήμο αλλά και τους Μηχανιώτες, οι οποίοι στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν "το μάρμαρο" για τις αστοχίες, στην καλύτερη περίπτωση, του κ. Μαυρομάτη.
Από την άλλη, παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα, να ρέει ποταμός χρήματος από το συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου. Η γνωστή λαϊκή παροιμία λέει ότι "ο βήχας, ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται". Είδαμε μία σπατάλη χρημάτων άνευ προηγουμένου που μας κάνει να αναρωτιόμαστε "από που τα βρίσκει ο κ. Μαυρομάτης"; Και με την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε:
- Πόσο κόστισε μέχρι σήμερα η έκδοση της προπαγανδιστικής του εφημερίδας; Μέχρι τώρα, εξέδωσε 14 φύλλα αυτής της εφημερίδας, σε ένα τιράζ 30-35.000 αντιτύπων για την κάθε έκδοση. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν (εμείς ξέρουμε και το τυπογραφείο που εκδίδει την εφημερίδα του), λένε ότι το κάθε φύλλο στοιχίζει περίπου 5.000 ευρώ. Αν πολαπλασιάσετε αυτό το ποσό επί 14 φύλλα, βρίσκετε αμέσως το κόστος. Χώρια όλα τα άλλα που ξοδεύει αφειδώς. Πόθεν έσχες όλα αυτά; Εκτός και εάν ο κ. Μαυρομάτης βρήκε τα χρήματα από... προκαταβολές που πήρε για να φτιάξει στη Μηχανιώνα και την Περαία τις δύο "τεράστιες επενδύσεις" με χρήματα από τις πετρελαιοπηγές του Καντάφι, που τάχα συμφώνησε με τον πρέσβη της Λιβύης !!.
Επομένως, δίλημμα δεν υπάρχει. Και στην κάλπη πάμε την Κυριακή, αποφασισμένοι να φράξουμε το δρόμο στους παραμυθάδες, τους ανίκανους, τους αδιαφανείς και τους φαύλους. Το στραβό μοντέλο οπισθοδρόμησης και υπανάπτυξης που εφάρμοσαν επί οκτώ χρόνια στη Μηχανιώνα, δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το μεταφέρουν και στο σύνολο του νέου Δήμου Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου