Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Να αξιοποιηθούν τα ικανά στελέχη και των έξι συνδυασμών

του Σπύρου Κουζινόπουλου, δημοσιογράφου-συγγραφέα

Ασχέτως αποτελέσματος, θεωρούμε τον εαυτό μας πολύ τυχερό που πήραμε μέρος σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, τις πρώτες με τον «Καλλικράτη». Κι αυτό γιατί γνωρίσαμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους που υπήρχαν και στους έξι συνδυασμούς οι οποίοι έλαβαν μέρος στις εκλογές για το Δήμο Θερμαϊκού. Συνδημότες μας πλέον στον ενιαίο Δήμο, με συγκροτημένη πολιτική σκέψη, διάθεση για προσφορά στα κοινά, αποφασιστικότητα να βοηθήσουν ώστε να πάει αυτός ο τόπος έστω ένα βήμα παραπέρα, με την αξιοποίηση των τεράστιων πλεονεκτημάτων που διαθέτει.

Όχι στην επανάπαυση του καναπέ
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ικανά στελέχη από όλους τους συνδυασμούς,  που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της εκλογικής μάχης, δεν θα πρέπει να αδρανοποιηθούν, να κλειστούν στα σπίτια τους, να «αράξουν» στον καναπέ και μπροστά στην τηλεόραση, να πάψουν να ενδιαφέρονται για τα κοινά. Σίγουρα υπήρξε έντονο το αίσθημα της απογοήτευσης για τους υποψηφίους των πέντε από τους έξι συνδυασμούς που απέτυχαν στις εκλογές. Το ίδιο αίσθημα και στους υποψήφιους εκείνους  του νικητή συνδυασμού που δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Όπως επίσης σημειώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και περιπτώσεις αθέμιτης αντισυναδελφικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς από μερικούς «αρχηγίσκους», που όπως τα αγκάθια δίπλα στα λουλούδια, είχαν παρεισφρείσει σε κάποιους συνδυασμούς, παριστάνοντας τους σπουδαίους και τους παντογνώστες. Συμπεριφορά  που πλήγωσε κάποιους υποψήφιους και ίσως να ήταν τραυματική η εμπειρία από τη συμμετοχή τους στην εκλογική μάχη. Όμως αυτά τα πολιτικά στελέχη δεν θα πρέπει να αδρανοποιηθούν. Ίσα-ίσα, οι δυσκολίες που συνάντησαν, χρειάζεται να δυναμώσουν τη θέλησή τους. Να τους κάνουν να εντείνουν τη διάθεση για προσφορά στα κοινά. Με ποιο τρόπο; Μέσα από ποιες διεξόδους; Είναι κάτι που κι εμάς μας απασχολεί.  

Με αγκάθια στρωμένος ο δρόμος
Όπως λέγαμε από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, από  την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία, ο δρόμος για το Δήμο Θερμαϊκού από 1ης Ιανουαρίου 2011 δεν θα είναι στρωμένος με ρόδα. Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, είναι ήδη βουνό. Τι να πρωτοθυμηθούμε: Τα χρέη των τριών μέχρι τώρα συνενούμενων Δήμων; Οι κουτσουρεμένες λόγω τρόϊκας επιχορηγήσεις της κυβέρνησης; Οι δυσκολίες για την ενοποίηση των υπηρεσιών των τριών Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων;  Τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των λειτουργιών και τον καταμερισμό του προσωπικού;  Δυσκολίες που για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύουμε ότι θα ταλανίζουν όχι μόνο το δικό μας Δήμο αλλά λίγο-πολύ και όλους τους Δήμους της χώρας.  
Γιαυτό και τη νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή, θα πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι στα πρώτα της βήματα. Να βάλουμε πλάτη. Να τη βοηθήσουμε ώστε να είναι παραγωγικό το έργο της.  Όχι  όμως άκριτα, αλλά πάντα με κριτική διάθεση, με έλεγχο, με επισήμανση των αδυναμιών. Καυτηριάζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις. Στηλιτεύοντας τις αδυναμίες. Πάντα  καλοπροαίρετα και με γνώμονα το καλό και την προκοπή του τόπου. Και φυσικά, εάν διαπιστώσουμε ότι «στραβά αρμενίζει», τότε θα είμαστε οι πρώτοι που θα την πολεμήσουμε. Το ίδιο όπως πολεμήσαμε σε τούτες τις εκλογές κάποια άλλη διοίκηση.

Να σηκώσουν οι 33 τα μανίκια
Περιθώρια για χάσιμο χρόνου δεν υπάρχουν. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και τόσο πιεστικά, που δεν επιτρέπουν καμία επανάπαυση, κανέναν εφησυχασμό. Οι 33 που εκλέχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του ενιαίου Δήμου Θερμαϊκού, θα πρέπει από τώρα να σηκώσουν τα μανίκια. Να αρχίσουν να ενημερώνονται. Να καταμερίζουν αρμοδιότητες, να καταστρώνουν πλάνα εργασίας, να χαράσσουν προοπτικές. Έτσι ώστε να είναι έτοιμη την 1η Ιανουαρίου 2011 η διοικητική μηχανή του Δήμου μας να αρχίσει να λειτουργεί ως καλοκουρδισμένο ρολόϊ.  Και μέχρι τότε, πολλά είναι αυτά που έχουμε να επισημάνουμε.

Η περίπτωση Οικονομίδη
Καταλήγοντας δεν μπορούμε να μην πούμε δύο λόγια για τον υποψήφιο δήμαρχο Θερμαϊκού και τελευταίο δήμαρχο Επανομής,  Απόστολο Οικονομίδη. Ο οποίος, θεωρούμε ότι αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο συμπεριφοράς, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της πλήρους απαξίωσης πολιτικής και πολιτικών στον τόπο μας. Όταν τον γνωρίσαμε στις αρχές του καλοκαιριού και αποφασίσαμε να τον βοηθήσουμε στη δύσκολη προσπάθεια που αναλάμβανε, η πρώτη κουβέντα που του είπαμε ήταν ότι δεν ήταν δυνατό να πάει σε εκλογές με την Επανομή να εμφανίζει όψη «βομβαρδισμένης πόλης» λόγω του έργου της αποχέτευσης. Μας το ξέκοψε αμέσως. «Προκειμένου να τελειώσει έγκαιρα αυτό το τεράστιο έργο, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος. Αν είναι να χάσουμε, ας χάσουμε, αρκεί να γίνει η αποχέτευση που είναι έργο ζωής για τους Επανομίτες».  Και ειδικά στην Επανομή, σύμφωνα με τις συζητήσεις που μετεκλογικά γίνονται στα καφενεία της, ο συνδυασμός Οικονομίδη δεν πήγε καλά λόγω αποχέτευσης. Καθώς οι κάτοικοι ήθελαν και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο. Δηλαδή και η αποχέτευση να γίνει αλλά και να μην έχουν ενόχληση από τα έργα.
Α, και κάτι ακόμη σχετικό. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δήμαρχος στην Ελλάδα, που για να συμμετάσχει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και να καλύψει τα προεκλογικά έξοδα του συνδυασμού του, αναγκάστηκε να πουλήσει έξι περιουσιακά στοιχεία που του είχαν αφήσει οι γονείς του. Το τελευταίο, ήταν ένα χωράφι που ο Λάκης Οικονομίδης έβγαλε «στο σφυρί» για τις ανάγκες των πρόσφατων εκλογών. Κι ακόμη, όπως ξέρουμε, απέμειναν ακόμη χρέη. Τώρα, πως τα κατάφεραν κάποιοι άλλοι δήμαρχοι και χρησιμοποιούσαν σ΄αυτές τις εκλογές πακτωλό χρημάτων, εκδίδοντας εφημερίδες, τραπεζώνοντας εκατοντάδες άτομα σε πολυτελείς ταβέρνες, διαθέτοντας μισθούς σε επιτελεία και προσωπικό, πληρώνοντας έντυπα και «πριμ», αυτό  ακόμη δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε.  Μάλλον ήταν από το μισθό τους….. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου