Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Γιατί είναι σίγουρη η εκλογή Αλεξανδρή

του Σπύρου Κουζινόπουλου, δημοσιογράφου-συγγραφέα

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από το άνοιγμα της κάλπης. Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην περιοχή μας, είναι κρίσιμος και καθοριστικός. Πολλά θα κριθούν, πολλά παίζονται. Κυρίως όμως δοκιμάζονται τα όρια της αντοχής, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας των συνδημοτών μας.  Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε μάρτυρες εκπληκτικών γεγονότων στο νέο Δήμο Θερμαϊκού.  Πληροφορηθήκαμε για ένα απίστευτο αλισβερίσι με κάποιους, προκειμένου να ταχθούν υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Ακούσαμε για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», για συγκεκριμένα «πακέτα», για θέσεις προέδρων σε δημοτικές επιχειρήσεις, για διορισμούς. Έχουν βάση όλα αυτά; «Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», λέει πολύ σοφά ο λαός μας. Πολύ περισσότερο όταν οι συμπράξαντες σε συμφωνίες, επεδίωκαν λίγες ώρες πριν τα ίδια ακριβώς πράγματα από τους αντιπάλους αυτών με τους οποίους συνέπραξαν.
Ταυτόχρονα όμως, πληροφορηθήκαμε και για πιέσεις σε κομματικό επίπεδο προκειμένου να ενισχυθεί ο «δικός» τους υποψήφιος. Ο οποίος, τώρα που φτάνει η ώρα της κρίσεως, θυμήθηκε να ενδυθεί την κομματική λεοντή για να προσελκύσει ψηφοφόρους οι οποίοι στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει άλλους συνδυασμούς. Οι πολίτες όμως δεν είναι πρόβατα. Δεν παραμυθιάζονται.                            
Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι δύο. Έτσι όπως διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, θα πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ Αλεξανδρή και Μαυρομάτη.  Τους μάθαμε αρκετά καλά σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους στους δήμους Θερμαϊκού και Μηχανιώνας. Τους παρακολουθήσαμε όμως πως συμπεριφέρονται και αυτούς τους τρεις μήνες της προεκλογικής περιόδου. Όπως γράφαμε και λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, μπορεί το προηγούμενο διάστημα να τους βάζαμε «στο ίδιο τσουβάλι», όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους ως δημάρχων και τις ικανότητές τους. Όμως στα θέματα της εντιμότητας, της αξιοπρέπειας και της διαφάνειας, τα κριτήρια δηλαδή που κυριαρχούν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, απέχουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Ας τους ακτινογραφήσουμε έναν-έναν:
-Στον γιατρό Γιάννη Αλεξανδρή, μπορεί να του καταλογίζουν πολλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι, μπορεί να τον επικρίναμε κι εμείς γι αρκετά, να επισημάναμε κάποιες άστοχες ενέργειές του. Στα ζητήματα όμως της διαφάνειας, της σωστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και της αξιοπρέπειας δεν μπορεί να του βρει κανείς το παραμικρό ψεγάδι.

-Για τον οικονομολόγο το επάγγελμα Γιάννη Μαυρομάτη τι θετικό μπορούμε να του βρούμε γιαυτά τα ζητήματα; Να πούμε ότι λέει την αλήθεια, ότι διαχειρίστηκε σωστά τα χρήματα του Δήμου Μηχανιώνας και άσκησε συνετή και αξιοκρατική διοίκηση; Κατ΄αρχάς, είχαμε τα παραμύθια που μας αράδιαζε κάθε τόσο, τις υποσχέσεις του για 42 έργα στις προηγούμενες εκλογές από τα οποία δεν υλοποίησε το παραμικρό στον τόπο του. Για να φτάσουμε στο χοντρό ψέμα που μας αράδιασε για τα δήθεν «τεράστια έργα» από τις πετρελαιοπηγές του Καντάφι, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ότι «ίδρυσε και εγκατέστησε στη Μηχανιώνα το Διεθνές Πανεπιστήμιο». Στη συνέχεια, ήρθε η ιστορία με το πόρισμα για την κατάχρηση στο ταμείο του Δήμου Μηχανιώνας ύψους 894.000 ευρώ, που το καταχώνιασε, καθώς στο πόρισμα αυτό, που συντάχθηκε από την Επιθεώρηση Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνονται οι τεράστιες ευθύνες του κ. Μαυρομάτη. Για να φτάσει στο έσχατο σημείο ο δήμαρχος Μηχανιώνας, να διαβεβαιώνει από τηλεοράσεως ότι δεν έχει γνώση του πορίσματος, τη στιγμή που η Οικονομική Επιθεώρηση διαβεβαιώνει ότι του το επέδωσε πριν από ενάμιση μήνα και μάλιστα με δικαστικό κλητήρα!! Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, φτάσαμε στην προσπάθεια να σφραγίσει και μάλιστα την επομένη των εκλογών, το κατάστημα του πολιτικού του αντιπάλου κ. Μανόλη Μαργαρίτη, επειδή αυτός μετείχε στο αντίπαλο προς Μαυρομάτη ψηφοδέλτιο του Λάκη Οικονομίδη!!.   
Όσο για το πέρασμά του κ. Μαυρομάτη αυτά τα οκτώ χρόνια από το Δήμο Μηχανιώνας, ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα τόσα πολλά, που μας πιάνει σύγκρυο όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο να ασκεί εξουσία και στο νέο ενιαίο Δήμο Θερμαϊκού. Και κυρίως, αν εκλεγεί δήμαρχος, να  διχάσει και τους πολίτες του ενιαίου Δήμου Θερμαϊκού, όπως δίχασε όλα αυτά τα χρόνια τους Μηχανιώτες.
Επομένως, η επιλογή μας είναι μία και μοναδική. Ψηφίζουμε Γιάννη Αλεξανδρή γιατί, όπως προαναφέραμε, είναι «όσο η μέρα με τη νύχτα» σε σύγκριση με τον Γιάννη Μαυρομάτη. Τον οποίο, τον συμπαθήσαμε όταν τον πρωτογνωρίσαμε για τις προσπάθειες που καταβάλει να είναι εσαεί δήμαρχος, αλλά ο βίος και η πολιτεία του μας απωθούν εμάς και τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του νέου Δήμου Θερμαϊκού. Εξάλλου πιστεύουμε ότι «ο κύβος ερρίφθη». Μηχανιώνα και Θερμαϊκός ότι είχαν να δώσουν υπέρ Μαυρομάτη, το έδωσαν την περασμένη Κυριακή. Το βαρόμετρο είναι η δεξαμενή ψήφων της Επανομής. Κι εκεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι συντριπτικά υπέρ Αλεξανδρή. Αλλά είπαμε «Κυριακή κοντή γιορτή». Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου