Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πως θα αναπτυχθεί η Μηχανιώνα

Κάποτε η Μηχανιώνα ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής. Είχε πολλούς επισκέπτες και τουρίστες για την Παναγία και για την θάλασσα. Είχε δηλαδή ανάπτυξη.  Οι λανθασμένες επιλογές, οι άστοχοι χειρισμοί, η κακοδιαχείριση και η κακοδιοίκηση κυρίως της τελευταίας 8ετίας υποβάθμισαν την περιοχή, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ μικρότερος του μέσου όρου γειτονικών δήμων.
Το 2006 διεκδίκησα την Διοίκηση του Δήμου με σημαία την ανάπτυξη, και όχι για μια απλή διαχείριση των χρημάτων των δημοτών. Όνειρό μου ήταν και είναι να υπάρχει μηδενική ανεργία, να έχουν οι δημότες ποιοτικές και πιστοποιημένες υπηρεσίες και να είναι περήφανοι που ζουν σ’ αυτό το τόπο. Τόνισα ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας που είναι η φυσική της ομορφιά και η πλεονεκτική της θέση, προς όφελος όλου του δήμου. Ο τόπος μας έχει την δυνατότητα να γίνει κέντρο Οικονομίας, Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Οι προτάσεις μου για την ανάπτυξη του δήμου ήταν και είναι ξεκάθαρες, συγκεκριμένες και επίκαιρες, μέχρι σήμερα, που ο δήμος μας ενώνεται με τους δήμους Θερμαϊκού και Επανομής.
Ουσιαστικά πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο τόπο μας. Για να υπάρξουν επενδύσεις, πρέπει να δοθούν επιχειρηματικά κίνητρα. Οι επενδύσεις θα φέρουν δουλειές και οικονομική ευημερία στους δημότες αλλά και στον δήμο, ώστε η δημοτική αρχή να μπορεί να δίνει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, και να συμβάλει στον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον. Ακόμα και ο ίδιος ο Δήμος μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, πρέπει να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, να γίνει ένας επικερδής οργανισμός, και να προσφέρει τα κέρδη του στους δημότες. 
Συγκεκριμένα πρέπει :
1.      Να αξιοποιήσουμε τη δημόσια και δημοτική ακίνητη περιουσία.
2.      Να αναπτύξουμε ποιοτικό θαλάσσιο τουρισμό μέσα από την αξιοποίηση των παραλιών μας (καθαριότητα της θάλασσας και των ακτών μας, σύγχρονες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των λουομένων, Κέντρο Θαλασσίων Σπορ) τη δημιουργία Μαρίνας για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.
3.      Να αναπτύξουμε τουρισμό αναψυχής, εστίασης και διασκέδασης μέσα από σύνθετες τουριστικές επενδύσεις στο μείζον παραλιακό μέτωπο του Δήμου (πχ κατασκευή ξενοδοχείων).
4.      Να προωθήσουμε τον συνεδριακό, θρησκευτικό, Πολιτιστικό, Οικολογικό, Αθλητικό & Αλιευτικό Τουρισμό, μέσα από κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων (πχ κολυμβητήριο), την υποστήριξη αθλητισμού (ναυταθλητικό σύλλογο, καιτ-σερφ, κλπ), την κατασκευή συνεδριακού κέντρου με την ονομασία ΚΟΧΥΛΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (που θα φιλοξενεί Πολιτιστικούς, Εικαστικούς, Συνεδριακούς, Εκπαιδευτικούς και Εκθεσιακούς Χώρους), την ανάδειξη της Μηχανιώνας ως θρησκευτική πρωτεύουσα και πύλη για το Άγιο Όρος, κλπ
5.      Να αναπτυχθεί το βιοτεχνικό πάρκο και να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές και να δώσουμε κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων
6.      Να βελτιώσουμε την πρόσβαση προς την Μηχανιώνα (οδική συγκοινωνία, προαστιακός, κλπ)
7.      Να ενισχύσουμε την γεωργία μέσα από νέες καλλιέργειες και τις νέες αγορές που θα δημιουργήσει η οικοτουριστική ανάπτυξη.
8.      Να ενισχύσουμε την αλιεία με την δημιουργία σύγχρονων υποδομών.
Σήμερα με τον Καλλικράτη μας δίνεται η δυνατότητα, σε μεγαλύτερο βαθμό, να πάρουμε την ανάπτυξη στα χέρια του νέου δήμου. Η άποψή μου είναι ότι με την λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Θερμαϊκού (λιμένες Ν. Επιβατών, Αγγελοχωρίου, Μηχανιώνας, Επανομής) τον Ιανουάριο του 2011, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση της αλιείας, τον σύνθετο τουρισμό, την αναψυχή και το εμπόριο. Επίσης πρέπει να επαναλειτουργήσουν και τα δυο κάμπινγκ Επανομής και Αγίας Τριάδας ως Οικολογικές Τουριστικές μονάδες με ανάληψης της διοίκησης τους από τον Δήμο και συνεργασία με επενδυτικά κεφάλαια. Τέλος θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες για την λειτουργία των οικολογικών θεματικών πάρκων, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ότι η δημοτική αρχή που θα εκλεγεί πρέπει να ξεφύγει από την στείρα απλή διαχειριστική – λογιστική πολιτική. Πρέπει ο δήμος να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας μας.
Με εκτίμηση
Στεφανίδης Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου