Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Πως χάθηκε οριστικά για τη Μηχανιώνα το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

του Σπύρου Κουζινόπουλου,
δημοσιογράφου-συγγραφέα,
τ.Γενικού Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων,
κατοίκου Ν.Μηχανιώνας


Δεν θα σχολιάσουμε την προεκλογική «τελετή αποφοίτησης», για το «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» που έστησε ο απερχόμενος δήμαρχος Μηχανιώνας. Και μόνο όποιος είδε στη σχετική φωτογραφία να φιγουράρει φαρδιά-πλατιά η βινιέτα του εκλογικού του συνδυασμού, κατάλαβε αμέσως τη...  σκοπιμότητα της φιέστας που οργάνωσε ο κ. Μαυρομάτης.

Είδαμε όμως έκπληκτοι στο τέλος του σχετικού δελτίου τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ ο κ. Μαυρομάτης να γράφει ότι… «η Μηχανιώνα είναι ο τόπος όπου αποφασίστηκε και έγινε η εγκατάσταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου» !!
Τσιμπηθήκαμε είναι αλήθεια αρκετές φορές, διαβάζοντάς το. «Ρε μπας και βλέπουμε κανένα όνειρο. Μήπως εγκαταστάθηκε όντως το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Μηχανιώνα, δεν το πήραμε είδηση και τζάμπα τον κακολογούμε τον άνθρωπο;», σκεφθήκαμε.
Κι όμως, παρ΄ όλα αυτά τα λόγια του αέρα που προεκλογικά ξεφουρνίζονται, δυστυχώς το Διεθνές Πανεπιστήμιο χάθηκε οριστικά για τη Μηχανιώνα και ας πάει να λέει ότι θέλει ο απερχόμενος δήμαρχος.
Ρωτήσαμε κορυφαίο μέλος της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ για συντομία), εάν υπάρχει περίπτωση να έλθει ποτέ στη Μηχανιώνα το ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα.
-«Είναι πλέον πολύ δύσκολο, έως αδύνατο», μας απάντησε.
-Για ποιο λόγο; ξαναρωτήσαμε.
-«Από την ώρα που εγκαταστάθηκε, έστω προσωρινά, στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θέρμη, δεν υπάρχει πλέον περίπτωση μετακίνησής του στη Μηχανιώνα. Καθώς, «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Ενώ σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε, ούτε λόγος φυσικά μπορεί να γίνει για τη διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για νέες κτιριακές εγκαταστάσεις».
- Όταν αποφασίστηκε να γίνει η προσωρινή εγκατάσταση, μπορούσε αντί για το κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ, να λειτουργήσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Μηχανιώνα; Επιμείναμε εμείς.
-«Φυσικά, εάν ο Δήμος Μηχανιώνας κινητοποιούνταν και μας εύρισκε ένα κατάλληλο χώρο. Όμως ο κ. Μαυρομάτης εκείνη τη χρονική στιγμή, δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον», ήταν η απάντηση που εισπράξαμε από το κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Σήμερα το Διεθνές Πανεπιστήμιο, φιλοξενεί περισσότερους από 250 μεταπτυχιακούς φοιτητές που προέρχονται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Μπορεί λοιπόν να σκεφτεί κανείς τι τονωτική ένεση θα αποτελούσε για τη Νέα Μηχανιώνα, την Κερασιά και το Αγγελοχώρι εάν οι φοιτητές αυτοί νοίκιαζαν σπίτια στην περιοχή, έτρωγαν στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της, έπιναν καφέ στις καφετέριές της, ψώνιζαν από τα μαγαζιά της περιοχής.
Με την ευκαιρία να πούμε ότι πρόσφατα, αποφοίτησαν από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας οι πρώτοι 64 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα και άλλες 10 χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία). Το πολυεθνικό παζλ των 64 αποφοίτων εκφράζει το χαρακτήρα του Πανεπιστημίου ως το πρώτο δημόσιο διεθνές ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.
Το ΔΙΠΑΕ προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να προσφέρει αριστεία στην έρευνα και στην παρεχόμενη εκπαίδευση ώστε οι απόφοιτοί του να είναι προετοιμασμένοι με γνώσεις, ικανότητες αλλά και ένα εξαιρετικό εργασιακό ήθος που είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητα από ποτέ.
Στο διδακτικό και ερευνητικό έργο του ΔΙΠΑΕ κλήθηκαν και προσφέρουν κορυφαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό, Έλληνες της διασποράς και ξένοι, ενώ σταδιακά δημιουργείται μια νέα γενιά νέων Ελλήνων επιστημόνων με επιμονή στην αριστεία. Η επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών στην πρώτη φάση, και όχι προπτυχιακών σπουδών, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη για ταχύτερη αναγνώριση του Πανεπιστημίου ως κέντρου εκπαιδευτικής αριστείας.
Από τον μήνα αυτό, τον Οκτώβριο, ξεκινούν νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και τη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας, που ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού υποψηφίων φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης που προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Banking & Finance, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών: MA in Black Sea Cultural Studies, και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας που προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MSc in Information and Communication Technology Systems, MSc in Energy Systems.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου