Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Καταγγελία στην Περιφέρεια για τον προυπολογισμό του 2010

Ορθή επανάληψη της από 31-12-2009 καταγγελία

Προχθές 29-12-2009 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέματα: το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός του 2010. Και τα 2 θέματα καταψηφιστήκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ και συγκεκριμένα από την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.

Θα ήθελα να καταγγείλω τον εκβιασμό και την παραπληροφόρηση του Δημάρχου κατά την συνεδρίαση, όπου προσπάθησε να μας θέσει υπεύθυνους για το ενδεχόμενο πρόβλημα στην πληρωμή των συμβασιούχων στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση. Θεωρώ ότι αυτή η στάση του είναι προσχηματική και αποπροσανατολιστική από τα πραγματικά προβλήματα που έχει ο ίδιος προϋπολογισμός

Ο δήμαρχος γνώριζε πολύ καλά, εδώ και περισσότερο από 1 χρόνο ότι έχει χάσει την πλειοψηφία του ΔΣ. Γνωρίζει πολύ καλά από τον περσινό προϋπολογισμό ότι η αντιπολίτευση είχε τις αντιρρήσεις της για τον αδιαφανή τρόπο με το οποίο η διοίκηση προχωρά σε συμβάσεις έργου μέσω της καταχρεωμένης Δημοτικής Επιχείρησης καθώς και με τον τρόπο που χειρίζεται και συγκεκριμένα κακομεταχειρίζεται τους εργαζομένους, τους οποίους θέλει να τους έχει ομήρους για ψηφοθηρικούς λόγους. Εδώ και 3 χρόνια προσπαθούμε με διάφορα αιτήματα τα οποία σας τα κοινοποιήσαμε (το πιο πρόσφατο είναι με αριθμ. πρωτ. 143/14-9-09 & 599/14-9-09, τις οποίες και επισυνάπτω) να μάθουμε ποιοι εργάζονται με τι σχέση εργασίας , τι έργο προσφέρουν και που (αν εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης ή απασχολείται σ’ άλλο χώρο εργασίας και με ποιο αντικείμενο), και με τι ποσό αμείβονται. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί πλέον να προβεί σε προγραμματικές συμβάσεις με την Δημοτική Επιχείρηση και ότι για την οποιαδήποτε επιχορήγηση πρέπει να υπάρχει διετές πρόγραμμα δράσης της επιχείρησης(άρθρο 259 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων), πράγμα που ποτέ δεν προχώρησε. Άρα γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι παράνομη η επιχορήγηση, που προσπαθεί να περάσει. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των συμβάσεων τουλάχιστον στο 1/3. Προσπαθεί όμως να ρίξει το φταίξιμο στην αντιπολίτευση, η οποία φυσικά δεν έχει και δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τους εργαζομένους, τους οποίους στήριξε και στηρίζει σθεναρά, για να μπορέσουν να βελτιωθούν οι αποδοχές τους αλλά και οι συνθήκες εργασίας τους.

Εμείς δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ουσία του. Συγκεκριμένα:

1. Έχει πρόβλημα με την αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφού αυτός εκτελείται κατά 40 – 45%. Συγκεκριμένα εκτελούνται μόνο οι ανελαστικές δαπάνες και μεταφέρονται απλά οι πιστώσεις από χρονιά σε χρονιά.

2. Έχει πρόβλημα με την αντικειμενικότητα του προϋπολογισμού αφού σύμφωνα με τον Κώδικας ΔΚΚ (Άρθρο 159) πρέπει να υπάρχει πραγματικά αιτιολογημένη εγγραφή κάθε κωδικού για να μπορέσει ο προϋπολογισμός να είναι ακριβής προβλέψιμος και να μη χρειάζονται συνεχείς τροποποιήσεις, όπως συνηθίζεται να γίνεται σε κάθε δημοτικό συμβούλιο.

3. Έχει πρόβλημα με τις μη εγγραφές χρημάτων που εισπράττει ο δήμος ή δημοτική επιχείρηση από τις κηδείες. Πριν λίγους μήνες η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση δια του νόμου σταμάτησε να έχει αυτή την δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα το γραφείο τελετών. Σήμερα η διοίκηση του Δήμου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση αρνείται να μας δώσει στοιχεία (Αριθμός Πρωτ. 1/4-1-2010). Δεν μας απαντά ποιος πληρώνεται από τις κηδείες, αν εκδίδονται ή όχι αποδείξεις, αν θα προχωρήσει ή έχει προχωρήσει η ίδρυση κάποιας Ανώνυμης Εταιρίας.

4. Και το κυριότερο είναι ότι τα στοιχεία τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό είναι αμφισβητούμενα ως προς την εγκυρότητά τους. Η διοίκηση βεβαιώνει στο προϋπολογισμό ότι το χρηματικό υπόλοιπο του δήμου είναι 751.567,47 € για το 2009 και 830.000,00 € για το 2010. Δεν μας έχει καταθέσει αντίγραφο χρηματικού υπολοίπου ή του λογαριασμού (extrait) της τράπεζας. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι στον Δήμο μας η υπεξαίρεση είναι πολύ μεγάλη ( πάνω από 700.000 € σύμφωνα με τα λόγια του Δημάρχου - μέχρι σήμερα η διοίκηση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές ποσό του ελλείμματος). Το ποσό αυτό θα έπρεπε να απαιτητό από αυτόν που υπεξαίρεσε τα χρήματα (που αν τελικά είναι ο ταμίας, αυτός έχει αποβιώσει) και όχι ως βεβαιωμένο υπόλοιπο στο ταμείο του Δήμου. Χωρίς να έχουμε πραγματικά νούμερα του ταμείου του δήμου δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις ή τροποποιήσεις επί του προϋπολογισμού και φυσικά αδυνατούμε να τον ψηφίσουμε. Είναι ένας πλαστός προϋπολογισμός γιατί έχει πλασματικά νούμερα και άρα παράνομος.

Κύριοι χθες, μία μέρα μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, παρέλαβα πρόσκληση για εκ νέου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Δευτέρα 4-1-2010, με τα ίδια θέματα της προχθεσινής συνεδρίασης και χωρίς καμιά αλλαγή στο σχέδιο του προϋπολογισμού και του Ετήσιου προγράμματος δράσης.

Επειδή ενδιαφέρομαι να υπάρξει ένας ειλικρινής αλλά και αναπτυξιακός προϋπολογισμός για τον Δήμο μου και επειδή θεωρώ παράλογη, αδιαφανή, παράνομη και προκλητική την συμπεριφορά του δημάρχου, σας καλώ να πάρετε θέση και να παρέμβετε προς αποκατάσταση της νομιμότητας και την διασφάλιση της ομαλής πορείας του Δήμου μας.
Θεσσαλονίκη 1-1-2010

Με εκτίμηση

Στεφανίδης Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου