Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

2o ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων από το ταμείο του Δήμου Μηχανιώνας

Το Οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Μηχανιώνας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην τοπική μας κοινωνία. Καθημερινά το ύψος της υπεξαίρεσης ανεβαίνει. Από 400.000, έγινε 600.000 και σήμερα ξεπερνά τις 900.000 € και δεν γνωρίζουμε που θα φθάσει. Όλοι μιλούν για διαφθορά στο σύστημα διοίκησης του Δήμου και φοβούνται πως το σκάνδαλο θα συγκαλυφθεί, αφού ο φερόμενος ένοχος, 30χρονος ταμίας, απεβίωσε 21 μέρες μετά από την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου σύμφωνα με το δήμαρχο, ξεκίνησε από έναν προποτζή, ο οποίος του ανέφερε, ότι ο ταμίας του έπαιζε αρκετά χρήματα σε στοιχήματα. Ο ταμίας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, βλέποντας όμως και το «μπάχαλο» της Δημοτικής Αρχής, προχώρησε στην πράξη αυτή. Στην απολογία του χαρακτηριστικά αναφέρει: «. . . ποιος αντιστέκεται στο μεγαλείο της ζωής; Ποιος μπορεί ;».

Ο δήμαρχος σήμερα προσπαθεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνης και να φορτώσει το φταίξιμο στους υπαλλήλους. Ο ίδιος είχε και την έχει αποκλειστικά την ευθύνη της οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου. Ο ίδιος επέλεξε να μην τον ελέγχει καθόλου ή να τον ελέγχει μια φορά τον χρόνο, όπως χαρακτηρίστηκα ανέφερε στο ΔΣ στις 19-11-2009. Ο ίδιος επέλεξε εδώ και 3 χρόνια, οι οικονομικές συναλλαγές του Δήμου να γίνονται με μια μόνο υπογραφή. Ο δήμαρχος σαν υπάλληλος της εφορίας και οικονομολόγος, ήξερε να κάνει τους απαιτούμενους τακτικούς αλλά και νόμιμους ελέγχους στο ταμείο. Βαριά αμέλεια !

Ο δήμαρχος σύμφωνα με το άρθρο 26 του ποινικού κώδικα έχει νομικές ευθύνες για «αμέλεια», γιατί «από έλλειψη της προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει είτε δεν πρόβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η πράξη του». Επίσης σύμφωνα με τον N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006) άρθρο 141 ο δήμαρχος που έχει δείξει βαριά αμέλεια πρέπει να αποζημιώσει τον Δήμο, ενώ στο άρθρο 142, πρέπει να του επιβληθεί και πειθαρχική ποινή. Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι ότι έχει μεγάλη ηθική ευθύνη στα μάτια των δημοτών που τον εμπιστεύτηκαν, γιατί είχε χρέος να διαφυλάξει τα χρήματά τους, και να προστατεύσει τους υφισταμένους του.

Σήμερα 1 μήνα μετά, ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη ο εσωτερικός έλεγχος στο ταμείο. Το παράδοξο είναι ότι αυτός γίνεται χωρίς την συμμετοχή κάποιων εμπειρογνωμόνων (πχ λογιστή, οικονομολόγου, ορκωτού λογιστή, κλπ). Με εντολή του Δημάρχου τον έλεγχο τον κάνουν κάποιοι υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι δεν έχουν απαιτούμενη ειδικότητα, με πιθανό σκοπό να εμπλέξει και άλλους στο σκάνδαλο.

Οι δημότες είναι αυτοί που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν τα λάθη και τις αμέλειες άλλων. Για αυτό απαιτούν άμεση διαλεύκανση του σκανδάλου και απόδοση των ευθυνών στους υπευθύνους.
Ο Δήμαρχος έχει φορτώσει το Δήμο με τεράστιο χρέος λόγω των δανείων και των προστίμων. Το συγκεκριμένο οικονομικό σκάνδαλο είναι το «κερασάκι στην τούρτα» για το Δήμο μας, που βαδίζει πλέον στην ''χρεοκοπία''.

Στεφανίδης Κυριάκος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ
τηλ 6977247887
email: drkyr@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου